Doğadan İlaç Blog

Probiyotik ve Prebiyotik Farkı Nedir?

Probiyotik ve Prebiyotik Farkı Nedir?

İnsanın en önemli organlarından biri olan bağırsakların, "düzgün işleyişi ve sağlığı", kişinin çeşitli sindirim problemi ile karşılaşmadan rahat bir yaşam sürmesinin en önemli bileşenlerinden biridir. Peki, probiyotik ve prebiyotikler sağlık döngüsünün neresindedir?

Sağlıklı bağırsak sistemi oluşumunun en önemli etkenlerinden birisi, şüphesiz dost canlısı "probiyotik bakteri ve mayalar" ile sağlıklı bakterilerin ve diğer mikroorganizmaların korunmasına destek olarak sindirime katkıda bulunan "prebiyotik lifler" dir. Bu nedenle, probiyotik ile prebiyotik içeren besinler tüketmek ve bu bileşenleri içeren gıda takviyeleri kullanmak, birtakım sağlık problemleri ile karşılaşma riskinizi azaltabilir. Bağırsakların, vücudumuzun ikinci beyni olarak adlandırıldığını ve sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmanın, bizleri çeşitli sağlık sorunlarından korumada görevli olan bağışıklık sistemini olumlu bir biçimde etkilediğini unutmamak gerekmektedir.

 

Prebiyotik Nedir?

Prebiyotikler, insan vücudunun sindiremediği bir lif türüdür. Bakteriler ve mayalar dahil küçük canlı mikroorganizmalar olan probiyotikler için besin görevi görmektedirler. Hem prebiyotikler hem de probiyotikler bağırsaktaki faydalı bakterileri ve diğer organizmaları destekleyebilir.

Prebiyotikler ve probiyotiklerin her ikisi de vücudun yapısını desteklemekte, bağırsağı destekleyen ve sindirime yardımcı olan sağlıklı bir bakteri ve diğer mikroorganizma kolonisini korumaktadır. Bu besin bileşenleri, yiyecek sağlayarak ve mikroorganizmaların gelişebileceği bir ortam yaratarak yararlı bakterileri teşvik etmeye yardımcı olmaktadır.

Prebiyotikler; meyveler, sebzeler ve tam tahıllar gibi lif bakımından zengin yiyeceklerde bulunmaktadır.

Probiyotik Nedir?

Probiyotik, insanlar için iyi olan özellikle de sindirim sistemimiz için önemli olan canlı bakteriler ve mayalardır. İnsanoğlu bunları genellikle, hastalığa neden olan mikroplar olarak düşünür. Ancak vücudumuz hem faydalı hem de zararlı olan bakterilerle doludur. Bu bakteriler arasında probiyotikler genellikle, "iyi" veya "yararlı" bakteriler olarak adlandırılırlar, çünkü bağırsaklarımızın sağlıklı kalmasına yardımcı olurlar.

Probiyotik yoğurt, lahana turşusu ve tempeh dahil olmak üzere birçok fermente gıda bu bakterileri içermektedir.

Bağırsak Bakterileri Neden Faydalıdır?

Sindirim sisteminizdeki iyi bakteri, sizi zararlı bakteri ve mantarlardan korumaktadır. Ayrıca, bağışıklık sisteminize sinyal göndermekte ve enflamasyonu düzenlemektedir.

Ek olarak bağırsak bakterilerinizden bazıları, K vitamini ve kısa zincirli yağ asitleri oluşturmaktadır. Kısa zincirli yağ asitleri, kolonu astarlayan hücrelerin ana besin kaynağıdır. Zararlı maddeleri, virüsleri ve bakterileri uzak tutmaya yardımcı olan güçlü bir bağırsak bariyeri oluşumunu desteklemektedir. Bu ayrıca, enflamasyonu ve kanser riskini azaltabilir.

Tags

Related Articles